top of page

6 jednoduchých trikov na zvládnutie predsavzatí nového roka

10,9,8,7,6,5,4,3...2...1! Hello, 2018!

Máme tu nový rok a s ním mnohí z nás na krku aj nejaké novoročné predsavzatia. Je medzi tými vašimi aj „urobiť konečne niečo s tou mojou angličtinou“? Výborná voľba, žiaľ, všetci vieme ako to s novoročnými predsavzatiami chodí. Dodržať aspoň jedno z nich nikdy nie je ľahké. Nie však nemožné. Poradíme vám ako na to.

  • 1. Keep it real. Buďte realisti.

Počas sviatkov všetci na aspoň chvíľu spomalíme a vypustíme paru, a viac či menej si oddýchneme. Razom sa to odrazí na našej energetickej hladine a keď príde nový rok cítime sa plný sily a odhodlania, schopní všetko zvládnuť. Naše predsavzatia sú žiaľ výsledkom tejto neobvyklej energetickej zásoby, ktorá sa väčšinou vyčerpá v priebehu prvého týždňa späť v práci. Smutné, ja viem. Je len jeden spôsob ako to prekonať- zachovať si triezvu hlavu napriek bublinkám v novoročnom šampanskom a stanoviť si reálne ciele. Predsavzatia, ktoré možno znejú menej grandiózne, ale dokážeme ich plniť aj keď príde upršaný február alebo leto so svojimi lákadlami. Pokiaľ sa jeden rok rozhodnete aj naučiť sa po anglicky, aj chodiť pravidelne na jogu či do fitka, aj začať zdravo variť, a ešte nedajbože napríklad chovať včely alebo kadečo iné, dovoľte mi malé varovanie. Všedný deň v novom roku nemá zrazu viac hodín a je dosť možné, že nebudete mať menej práce, a ani lenivosť naša každodenná nás nenechá tak ľahko na pokoji. Zamyslite sa nad svojím harmonogramom – čo, kedy a koľko ste schopný naozaj zvládnuť.

  • 2. Keep your motivation high. Udržte si motiváciu.

Ok, už sme si stanovili reálny cieľ a sme plný vzrušenia a motivácie ho uskutočniť. Čo však budeme robiť, keď sa motivácia v januári vyparí? Je dôležité motivovať sa správne. Zlyhať v novoročnom predsavzatí je celkom obvyklá vec, a vieme si to ľahko odpustiť. Ak sa začnete učiť jazyk preto, že je to vaše predsavzatie, chodiť na kurz preto, že je to vaše predsavzatie, vaša motivácia vás čoskoro nakope do zadku. A vy budete začínať budúci rok slovami: „Ok, tak ale tohto roku to už naozaj spravím!“ Radšej si zodpovedne odpovedzte na otázku: Prečo sa vlastne chcete naučiť jazyk? Chcete zmeniť prácu a znalosť jazyka vám v tom môže pomôcť? Alebo je to možný krok k vášmu povýšeniu? Chcete cestovať a necítiť sa ako debil v zahraničí? Chcete surfovať po internete bez obmedzenia sa na čítanie článkov a správ iba na slovenských serveroch? Každý musí prísť na ten svoj dôvod. Buďte konkrétny. Jasne si ho formulujte. Uvedomte si dôležitosť vášho cieľa. Všetky tie fantastické dôsledky. Poriadne si to predstavte. Zapíšte si ho. Tak, a teraz máte v rukách tú správnu zbraň na motiváciu na úteku! Už to nie je vaše predsavzatie, je to vaša misia!

  • 3. Create a map. Vytvorte si mapu.

Stanoviť si cieľ naučiť sa, či zdokonaliť sa v jazyku je veľmi vágny cieľ. Nie je vôbec jasné, čo tým máte na mysli, a nedá sa nijako zmerať, či ste váš cieľ dosiahli. Radi si dávame takéto ciele, lebo keď sa nedá zmerať výsledok, nemôžeme zlyhať, však. Opäť, buďte konkrétny. Zdokonaliť sa na akú úroveň, naučiť sa čo? Do kedy, za aký čas? V čom sa chcem zlepšiť? Rozdeľte si svoju misiu na drobné – do jednoduchých čiastkových krokov s hrubým časovým rámcom. Tak budete nielen presne vedieť čo je váš cieľ - vaša konečná destinácia, ale už aj poznať cestu, kadiaľ sa tam dostanete. Navyše sa vyhnete výhovorkám, ktoré zákerne čičíkajú vaše svedomie, že ešte máte dosť času, veď rok je dlhá doba a podobne.

  • 4. Make it tailor made. Ušite si to na vás.

Zvoľte si takú cestu k cieľu, ktorá najviac vyhovuje vaším potrebám. Prihlásiť sa do kurzu, kúpiť si novú knihu na samoštúdium, súkromný učiteľ či online učiteľ - to sú tie najtypickejšie cesty, ale nenechajte sa obmedzovať, hlavne pokiaľ ste už na vyššej úrovni. Zvážte si nielen vaše finančné a časové možnosti, ale aj čo je najvhodnejšie pre vašu jazykovú úroveň a čo vám osobnostne vyhovuje. Radi študujete v skupine, lebo vás ostatní motivujú a pobádajú v pred, alebo ste na kurze väčšinou ticho, pretože sa pred ostatnými hanbíte hovoriť? Buďte k sebe úprimný, veď sa najlepšie poznáte. Ak ste introvert a rozhodnete sa hodiť do jamy levovej a zapíšete sa na skupinový čisto konverzačný kurz, asi sa tam nebudete cítiť veľmi príjemne. A chodiť na kurz s nechuťou či vyslovene sa zakaždým nútiť tam ísť neznie ako ten najlepší motivačný faktor, však? Veď sa nesnažíte zmeniť svoju osobnosť, ale naučiť sa jazyk.

Ak sa rozhodnete prihlásiť do kurzu, dobre si zvoľte aký a kde. Umiestnenie jazykovej školy by určite nemalo stáť na prvom mieste pri výbere vhodné kurzu, určite ho však treba zobrať do úvahy. Trepať sa po celom dni v práci ešte niekde inde, keď jediné čo chcete, je ísť domov? Chodiť na kurz niekde blízko domu rýchlo schová výhovorky typu únava, prší, zlá doprava do vrecka. Domov pôjdete tak či tak, nie?

  • 5. Make it fun. Urobte si z toho zábavu.

Ak nás niečo nebaví, nebudeme to robiť veľmi dlho. V dnešnej dobe smartfónovej je k dispozícii plno aplikácií a online vzdelávacích hier a nástrojov, a ešte k tomu zadarmo. Ideálnym spôsobom tiež je priniesť svoj koníček do angličtiny, alebo angličtinu do svojho koníčka. Prispievate na rôzne fóra? Začnite prispievať na zahraničné! Fanúšik hudby? Čítajte si texty obľúbených pesničiek! Športu? Cestovania? Zaujíma vás aktuálne politické dianie alebo bulvárne klebietky? Alebo hocičo? Internet je plný zaujímavých článkov a blogov, a jednoduché google vyhľadávanie vás zásobí materiálom, ktorý vás bude nielen zabávať, ale aj vzdelávať. Ani nehovoriac o možnosti sledovať filmy, seriály, zahraničné správy alebo športové prenosy v angličtine. Možno to pôjde zo začiatku ťažšie, ale bude sa to len zlepšovať.

Čokoľvek radi robíte, proste postupne začnite robiť v angličtine. A to ma dostáva k poslednému kroku:

  • 6. Make language part of your life. Spravte jazyk súčasťou svojho života.

S angličtinou to vôbec nebude také ťažké, lebo možností je neúrekom. Už len keď začnete tým, že si nastavíte jazyk v telefóne alebo na vašom maily či facebooku na angličtinu. Alebo zameníte slovenské rádio za BBC. Pri pozeraní filmu si namiesto slovenských titulkov dáte anglické. Kdekoľvek sa dá angličtina zaradiť do vášho života, urobte to! Výsledok vás milo prekvapí!

Make 2018 your Getting better in English year!

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
Archive

subscribe for updates

Congrats! You’re subscribed! Super! Budeme Vám zasielať novinky!

bottom of page