top of page

How to improve your English during the corona crisis

Som zodpovedná a som doma. Ako asi mnohí z vás. Niektorí máte to šťastie a pracujete z domu, no mnohí možno zrazu disponujete množstvom voľného času a denne hľadáte dôvod, prečo sa prezliecť z pyžama. A ja si myslím, že angličtina by aj mohla byť jeden z nich. Dokonca si myslím, že mnohí z vás to už majú v pláne, tí húževnatejší aj začali praktizovať. Ak potrebujete odrazový mostík, alebo iba nechať sa inšpirovať ako ďalej, nech sa páči pár osvedčených tipov.

THE NEWS

Mnohí posledné týždne nepomerne viac scrolujeme obrazovku svojho smartfónu s cieľom získať aktuálne informácie. Hltáme článok za článkom, tlačovky či mimoriadne správy. Pokiaľ pociťujete rovnakú závislosť na informáciách, a okrem situácie na Slovensku vás zaujíma aj dianie vo svete a zahraničný pohľad na vec, prečo nesiahnuť aj po zahraničných novinách? Na stránke www.learn-english-today.com nájdete okrem mnohých iných užitočných vecí prekliky na noviny ako napríklad The Guardian, The Times, The Huffington Post, The Independent. Rovnako linky na TV a rádio. Noviny majú aj sekciu culture, sport či lifestyle, aby vám z korony nepraskla hlava :)


Ak si netrúfate na orginály, určite vás poteší nasledujúca stránka, https://www.newsinlevels.com/ kde si aktuálne informácie prečítate a zároveň vypočujete vo verzii prispôsobenej vášmu jazykovému levelu. Stránka dokonca sama šikovne ostestuje vašu slovnú zásobu hneď ako na ňu kliknete, aby ste vedeli, aký level si vybrať. Práve to, že môžete text aj čítať aj počúvať vám môže pomôcť s výslovnosťou a vášmu mozgu uľahčí účinne ukladať nové slovíčka. Na precvičenie schopnosti porozumenia počutého však doporučujem najprv iba počúvať, až potom sa pozrieť aj na text. Je dôležité schopnosť počúvať trénovať, a nevzdávať sa, aj keď môžno na prvý raz veľa nerozumiete. Aby si ucho privyklo rozoznávať jednotlivé slová, zároveň ich mozog stíhal prekladať a dávať aj spätnú väzbu o obsahu, to nie je vôbec jednoduché. Treba to skrátka cvičiť.




PROJEKT GUTENBERG

Ak vás už korona a aktuálne dianie nebaví a chcete sa radšej kvalitne odreagovať, projekt Gutenberg prináša množstvo digitalizovaných orginálnych knižných titulov.

Nájdete tu viac ako 60 000 kníh, ktorým už vypršali copyright práva, čiže ide o staršie tituly z pred roka 1924. Ak ste náhodou skrivili ústa, že také stariny kto dnes bude čítať, tak len pre ilustráciu to znamená diela Jane Austen, Marka Twaina, Daniela Defoe, Dickensa, Poe-a a mnohých ďalších, prečítať si môžete Sherlocka Holmes-a, Mobi Dicka, či Petra Pana a Malé ženy. Všetko knihy, ktoré určite poznáte, a možno ste už aj čítali. Zahryznite sa teraz do nich po anglicky, a bude to veru skutočná anglická lahôdka, vďaka orginálnemu jazyku tej doby. Nebojte, neznamená to, že nebudete vôbec rozumieť, je ale pravdepodobné, že dobrý slovník sa vám k tomu zíde. https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/



GRADED READERS

Pre nižšie jazykové úrovne môže byť čítanie oveľa prínosnejšie, pokiaľ siahnete po knižkách Graded Reader. To sú knižky prispôsobené jednotlivým jazykovým úrovniam, jazykom aj slovnou zásobou. Namiesto náročného lúskania sa extra zložitým textom čítate text, ktorému rozumiete, ktorý používa známe gramatické zvraty a konštrukcie. Čítanie je tak aj zábava, nie iba listovanie v slovníku. Nebojte sa, že takto sa nič nenaučíte. Veľkou výhodou týchto knižiek je, že nová slovná zásoba sa priebežne v príbehu opakuje a ku koncu knihy si ju prirodzene zapamätáte. Tento link určite poteší každého. Nájdete tu známe aj neznáme knižky v kategóriách podľa všetkých jazykových úrovní. Zvoľte si úroveň (ponuka sa otvorí po kliknutí na Library) a vyberte si knižku. Ku každej nájdete krátky obsah a pod ním oranžové tlačítko Download. Najistejšie knižku stiahnete vo formáte txt (navolíte vedľajším zeleným tlačítkom). https://english-e-reader.net/


Nechce sa vám vôbec čítať? Iba sedieť na balkóne na slniečku so slúchadlami v uchu? Na youtube nájdete mnohé audio knihy, napríklad:



QUIZLET

Skvelá metóda na opakovanie a učenie slovnej zásoby. Ja osobne ju študentom odporúčam už dlhšie, treba však na ňu trochu viac času, pretože slovíčka, ktoré chcete precvičovať, si musíte zapísať na kartičky. Akonáhle si však vytvoríte sety flashcards vo svojom konte na https://quizlet.com/, môžete sa k nim kedykoľvek vrátiť a precvičovať ich, či už to bude 5 alebo 20 minút, koľko vládzete. Quizlet totiž ponúka viacero možností ako s kartami ďalej pracovať a precvičovať zozbierané slovíčka. Takže teraz je, zdá sa, ten správny moment s tým začať, napríklad vypestovať si návyk zapisovať si na karty v quizlete nové slovíčka z kníh a článkov, ktoré čítate. Alebo otvoriť svoj poznámkový zošit z posledného kurzu a prepísať si z neho slovíčka. Je veľmi užitočné pracovať práve so staronovými slovíčkami (to sú tie, pri ktorých si poviete, ahá, veď to som vedel), a konečne ich presunúť do dlhodobej pamäte. Lenivších isto poteší už vytvorený zoznam na precvičovanie nepravidelných slovies https://quizlet.com/147107065/english-irregular-verbs-with-pronunciation-118-flash-cards/.


SKYPE LEKCIE

To je všetko pekné, ale vám chýba ten ľudský kontakt? Čítania máte už dosť a potrebujete precvičovať rozprávanie? Nuž aj to sa dá 🤩 Využite našu konverzačnú korona ponuku – individuálne Skype lekcie za zníženú cenu. Ponúkame v balíku 3 lekcie (60 minút) za 48 EUR. Ešte pred prvou hodinou vám pridelený lektor zašle zoznam konverzačných tém. Vyberiete si, ktoré 3 sa vám najviac páčia a tešíte sa na prvú hodinu 🙂 Pre viac info nakuknite na našu web stránku.




Social distancing nás prirodzene pripútava k obrazovkám viac ako inokedy, poďme to využiť v náš prospech. Dúfam, že si z uvedných tipov vyberiete. Len to, prosím, neprežente s tou virtuálnou realitou! Aj angličtiny hodinu denne stačí 😅 Nezabudnite do ruky chytiť aj fyzickú knihu či konečne upratať tú špajzu (okná už tuším všetci umývali) 😊


Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
Archive

subscribe for updates

Congrats! You’re subscribed! Super! Budeme Vám zasielať novinky!

bottom of page