top of page

Výber jazykového kurzu? 6 rád ako na to!


​Nielen decká sa po prázdninách vracajú do školských lavíc, aj pre mnohých dospelých je to čas, kedy si vyberajú jazykový kurz. Škôl je však neúrekom, ponuka široká a vy neviete, ako si vybrať ten správny kurz pre vás?

Týchto 6 bodov by ste určite mali vziať do úvahy:

1. Typ kurzu


V zásade možno kurzy rozdeliť do štyroch hlavných kategórií : kurzy všeobecnej angličtiny, konverzačné kurzy, udržiavacie kurzy a kurzy odbornej angličtiny - najčastejšie Business. Je dobré rozumieť, na čo sú určené, inak vás nedovedú tam, kde by ste potrebovali.


Udržiavací kurz má cieľ jasný – udržať vás v úrovni, ktorú ste už dosiahli. Najčastejšie si ho vyberajú ľudia, ktorí dosiahli takú komunikačnú úroveň v danom jazyku, s ktorou sú už spokojní, avšak nemajú možnosť jazyk používať v práci a v každodennom živote a nechcú ho stratiť. Neznamená to, že sa tu nič nenaučíte, ale nečakajte zásadné pokroky, ide skôr o vybrúsenie vašich znalostí a rozširovanie slovnej zásoby a zlepšovanie schopností vyjadrovať sa.


Konverzačné kurzy sú - samozrejme- zamerané na rozvoj komunikačných zručností, cieľom kurzu je aby ste sa rozrozprávali, nabrali sebavedomie a plynulosť, ľahšie hľadali v pamäti slovíčka. Nečakajte však zásadné zlepšenie gramatiky alebo posunutie sa na vyššiu úroveň.


Kým v udržiavacom kurze vydržíte pokojne aj celý rok, či viac, konverzačné kurzy je vhodné striedať s tými klasickými, učebnicovými kurzami Všeobecnej angličtiny. Tie sa momentálne tešia menšiemu záujmu študentov, všetci chcú iba rozprávať a nie aj učiť sa a nikomu sa nechce čítať z učebnice, veď tie sú také nudné! Zrejme je to averzia ešte zo školy a možno školských učebníc a starých „Headwayok“ dnes je však už literatúra na oveľa vyššej úrovni, čítanie je pre rozvoj jazyka veľmi dôležité a učebnicový kurz neznamená, že budete čítať celú hodinu alebo robiť cvičenie za cvičením, aspoň nie v dobrej jazykovej škole. Kvalitný lektor vie hodinu prispôsobiť a okoreniť dodatočnými aktivitami spôsobom, akým to daná skupina potrebuje, vie čo preskočiť a čomu sa venovať. Dôverujte mu! Aj na všeobecnej angličtine sa veľa rozpráva, no okrem toho sa rozvíjajú aj ostatné zručnosť ako posluch a gramatika, aby bol pokrok vyvážený. Ak chcete napredovať, stavte na tento kurz.



2. Úroveň


Určiť a vybrať správnu úroveň kurzu je rovnako dôležité ako zvoliť si správny typ kurzu. Nechajte si od jazykovej školy poradiť a pokiaľ ponúkajú aj osobnú alebo telefonickú konzultáciu, určite ju využite. Informujte ich, aké kurzy a úrovne ste dosiaľ absolvovali a čo chcete kurzom dosiahnuť.

Veľa študentov sa chce silou mocou skôr dostať do vyššieho levelu, možno aby si dokázali: „Áno, už som Intermediate!“ ale je to len nálepka, ktorá nepremení vaše zručnosti automaticky na danú úroveň. Silnejší študenti vo vyššej skupine vás môžu motivovať a ťahať vpred, avšak ak vymeškáte pár hodín, napríklad kvôli pracovným povinnostiam, tempo sa veľmi ťažko dobieha. Tiež platí, že treba zvážiť aj vašu osobnosť. Tichší a menej sebavedomý typ sa bude s rozdielom vysporiadavať ťažšie.


3. Intenzita


Vo veľkej časti závisí od vášho cieľa, kam sa chcete posunúť a za ako rýchlo. Zo skúsenosti však vieme, že intenzita1x do týždňa je vhodná iba pre udržiavacie kurzy. Pokiaľ sa chcete aj hýbať smerom vpred je nutné sa jazyku venovať minimálne 2x v týždni a ideálne okrem toho aspoň zo dva krát na 5 minút aj doma ;) Viem, je to veľa žiadať v dnešnom náročnom pracovnom kolotoči. Ale kedy naposledy ste sa naučili robiť niečo nové ak ste sa tomu venovali iba málo času? Bez práce naozaj nie sú koláče a pri jazyku to žiaľ platí dvojnásobne.


4. Lektori


Lektor- učiteľ – je samozrejme kľúčový. Jeho úlohou je nielen vedieť výborne po anglicky, ale vedieť zrozumiteľne vysvetľovať, motivovať vás, prehodnocovať, aký systém výučby zvoliť , prispôsobovať sa tempu skupiny a pobádať vás vpred. Sú dôležité jeho skúsenosti a vzdelanie, rovnako ale aj ľudský faktor, trpezlivosť a to ako vám ten človek sadne. Ideálne je, ak je váš lektor niekto, kto by mohol byť napríklad aj v reálnom živote vaším priateľom. Konverzácia bude spontánnejšia, zábavnejšia, budete sa cítiť pohodlnejšie a menej v strese a rýchlejšie si vybudujete dôveru voči jeho metódam.




5. Počet ľudí v skupine


Dnes sa veľa jazykových škôl chváli tým, že sa na hodinách študuje v malých skupinkách. Dobre si zistite, čo tým myslia. 8 rozhodne nie je málo, hlavne v kurzoch všeobecnej angličtiny a v nižších jazykových úrovniach, kedy študentom dlhšie trvá produkcia. Ideálny počet je 5-6 ľudí.


6. Lokalita a priestory jazykovej školy


Vyberajte múdro. Lokalita by rozhodne nemala byť na prvom mieste pri výbere kurzu, treba však zvážiť, koľko času vám zaberie sa do vybranej jazykovej školy prepraviť, či to máte po ceste alebo pri práci, či budete mať kde zaparkovať, prípadne vám ide dobrý spoj? Vyhnite sa zbytočným komplikáciám, inak si iba pripravujete skvelú výhovorku prečo vymeškať hodinu, keď sa vám po práci akurát nebude chcieť!

To isté platí aj o priestoroch jazykovej školy, veď nechcete svoj drahocenný čas 2x v týždni tráviť v ošarpaných depresívnych učebniach :)

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
Archive

subscribe for updates

Congrats! You’re subscribed! Super! Budeme Vám zasielať novinky!

bottom of page