top of page

6 steps to kick-start your English this summer

6 krokov ako nakopnúť svoju angličtinu už toto leto

Leto v plnom prúde, či ako som si dnes s hrôzou uvedomila, za polovicou a vaše veľké letné plány ležia ľadom? Veľa mojich študentov končilo jarný semester s tým, ako si v lete všetko zopakujú, prepíšu slovíčka a budú sa ich učiť. Tak ako ste na tom, vážení?

Nemôžem vás súdiť, tiež som sa k môjmu letnému zoznamu ešte takmer nedostala :D Rozhodla som sa vám aspoň trošku pomôcť na diaľku, týchto 6 krokov vám dostane angličtinu do každého dňa.

STEP ONE Every day at least one minute! Minútka je nič, minútka je málo. Takže si ju každý deň dokážete nájsť! Alebo každý druhý deň 5 minút. Toto je najdôležitejší krok. Vypestovať si návyk a uvedomiť si, že radšej menej, ale pravidelne. Z dlhodobého pohľadu vám to dá viac ako raz za leto na hodinu a pol. V nasledujúcich krokoch sa dočítate, čo počas tejto minútky či 5-minútovky môžete robiť.

Najzákladnejší typ - ak ešte nemáte facebook, gmail, instagram či iné účty v angličtine, je najvyšší čas! Hlavne začiatočnícky študenti majú z tohto kroku strach, avšak neexistuje lepší spôsob ako dostať slovíčka ako reply, share, follow, add atď. prirodzene do slovnej zásoby.

STEP TWO Like our facebook page!

Viem, že to znie ako lacný nábor na budovanie našej fanúšikovskej základne (a áno, každý lajk nás teší) je to však pre vás veľmi jednoduchý krôčik vpred smerom k dosiahnutiu kroku č. 1. Nepridávame príspevky tak často, že by vám to zahltilo vašu nástenku, ale sem tam vám to na nej vyhodí zaujímavé frázové slovesá, alebo slovíčka k nejakej téme, synonymá, frázy ktoré sa vám môžu zísť, video či článok, ktorý si môžete pozrieť a prečítať. Zaberie vám to minútku, možno dve a pokojne stačí keď sa pokúsite zapamätať si jedno slovíčko!

STEP THREE Visit a Foreign Language Bookstore

Za leto aspoň jednu knihu! A čím viac tým lepšie. Toto asi netreba rozpisovať, všetci učitelia vám určite vždy opakovali, aké dôležité je čítať v jazyku, ktorý sa učíte. Tak toto leto si to zoberte k srdcu (veď čo ak máme náhodou pravdu?) a siahnite po nejakom Graded Reader.

Čo to je? Knižka prispôsobená jednotlivým jazykovým úrovniam. Prečo? Namiesto náročného lúskania sa extra zložitým textom čítate text ktorému rozumiete, ktorý používa známe gramatické zvraty a konštrukcie. Čítanie je tak aj zábava, nie iba listovanie v slovníku. Nebojte sa, že takto sa nič nenaučíte. Veľkou výhodou týchto knižiek je, že nová slovná zásoba sa priebežne v príbehu opakuje a ku koncu knihy si ju prirodzene zapamätáte.

A ak máte do obchodu ďaleko, alebo sú vám knižky príliš drahé, tento link určite poteší každého. Nájdete tu známe aj neznáme knižky v kategóriách podľa všetkých jazykových úrovní. Enjoy!

STEP FOUR Cook in English

Barbeque party? Picnic? V lete si ich užijeme neúrekom. Prečo nevyskúšať niečo nové a zaujímavé? Ak sadáte za internet s cieľom nájsť nový recept na marinádu, šalát, či BBQ omáčku, urobte tak po anglicky. Možno sa prvý krát s receptom trošku potrápite, vaša slovná zásoba sa vám ale poďakuje!

STEP FIVE Embrace the world of mobile applications

Kto dnes nemá smartfón? Sú takí, ale ak patríte k väčšine smartfónových ľudí, začnite to skutočne využívať vo svoj prospech. Aplikácie ako Two Minute English, Quizlet, Learning English 6 minutes, Johnny Grammar a celá kopa ďalších aplikácií (stačí napríklad naťukať do vyhľadávača British Council) sú všetky zadarmo a nainštalované za 5 sekúnd, pripravené k použitiu hocikedy, keď máte práve 5 minút čas (či už čakáte na autobus, alebo oddychujete pár minút po obede, alebo v telke idú akurát reklamy :)

STEP SIX A Song a day

Úplne najlepšie, ak ste fanúšikom pop music. Ale stačí aj ak proste počúvate rádio. Neviem ako vám, ale mne niekedy ide hlava prasknúť z dookola sa opakujúcich pesničiek napr. Shake it off od Taylor Swift, alebo I Ain't Your Mama od Jennifer Lopez, a mnohé iné, ktoré fičia toto leto.

Využite to vo svoj prospech. Stiahnite si text takejto pesničky a vypočujte si ju na youtube začiaľ čo čítate text. Nie je dôležité aby ste rozumeli každému slovu (a nakoľko pesničky obsahujú veľa slangu, metafor a idiomov to nie je ani vždy možné) ale pokúste sa preložiť si aspoň pár slovíčok. Keďže tú pesničku budete vďaka rádiu počúvať ešte päť krát za deň, nové slovíčka si zakaždým zopakujete:)

Držím vám palce a teším na vás v septembri, porozprávate mi, ako vám to išlo :)

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
Archive

subscribe for updates

Congrats! You’re subscribed! Super! Budeme Vám zasielať novinky!

bottom of page