top of page

5 MÝTOV O JAZYKU

1. Ak sa chceš naučiť cudzí jazyk, najlepšie je ísť do danej krajiny

Asi najčastejší mýtus. Pravdou však je, že byť v danej krajine neznamená automaticky naučiť sa plynulo rozprávať. Množstvo imigrantov aj po 15-tich rokoch rozpráva základnou angličtinou a robí dookola tie isté základné chyby ako “You like chocolate?”

Prečo je to tak?

Parrots

Cudzinci v danej krajine sa automaticky dostanú do skupinky či už rodných krajanov, alebo ďalších cudzincov. Birds of a feather flock together, alebo vrana k vrane sadá. Majú rovnaký životný štýl, podobný osud, zdieľajú rovnaké problémy či pocity v cudzej krajine. Trénujú si síce navzájom spíking, ale bez akéhokoľvek dozoru sa jeden od druhého učia nesprávnu výslovnosť, chybné gramatické zvraty, alebo slovíčka s nesprávnym kontextom. Keďže sú stále nútení rozprávať, napriek tomu, že sa vyjadrujú s chybami (lebo ich prežitie od toho závisí), opakujú rovnaké chyby dookola a pekne si ich utvrdzujú a fixujú v pamäti.

Tlak na zlepšenie takejto “prisťahovaleckej” angličtiny je malý. Ľudia im rozumujú aj napriek chybám a vďaka vrodenej anglickej slušnosti ich určite nikto neopraví. Nutnosť dotlačí do naučenia sa základných slovíčok, potrebných na prežitie a fungovanie v každodennom živote.

Delicious Cake

Ak však nechcete rozprávať akoby ste boli z planéty opíc (“ja byť hladný, ja chcieť jedlo”) je to len na Vás, na Vašej motivácii, shopnosti učiť sa a najmä ochote tráviť čas na kurze či doma nad knižkami. No pain, no gain. Bez práce nie sú koláče.

Čo znamená, že Vás už odlišuje od študenta v rodnej krajine len málo. Veľká Británia to neurobí za Vás. Jazyk sa tak či tak musíte naučiť Vy. S trochou snahy si vytvoríte anglické prostredie aj doma. Anglické noviny, rádio, TV, či filmy, seriály a články? Dnes stačí mať kvalitný internet.

Rozprávať na spôsob Tarzana už aj tak v dnešnom svete nestačí. Jazyk a schopnosť s ním správne narábať je tiež Vašou vizitkou. A tie by mali byť bez fľakov, ohnutých rožkov, či gramatických chýb.

Samozrejme, pobyt v krajine, ktorej jazyk sa chcete naučiť, Vám určite neuškodí. Ohromný význam však má hlavne pre študentov vo vyššom leveli. Keď sa naučíte plynule rozprávať, pobyt v zahraničí je výborný na vybrúsenie Vašich zručností.

Takže, ak nemôžete teraz nechať Vašu prácu, rodinu a vycestovať do Británie či do Štátov, vôbec nič sa nedeje. Prídite do English Housu!

2. Som na to už príliš starý. V mojom veku je už veľmi ťažké naučiť sa cudzí jazyk.

V príprave :) Publikujeme už čoskoro...

Nechcete zmeškať ďalší článok? Prihláste sa na odoberanie našich noviniek! Subscribe for updates now!

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
Archive

subscribe for updates

Congrats! You’re subscribed! Super! Budeme Vám zasielať novinky!

bottom of page